Vilka behovspåsar har dina karaktärer? 

Vi har alla en bild av hur vi vill vara, hur vår framtid, vårt liv ska se ut. Utifrån den bilden styr vi vad vi säger och vad vi gör.  I bilden ligger behov, förväntningar, drömmar, önskningar. Vi gör faktiskt ingenting utan att vi har ett skäl.  Vi söker efter pusselbitar som ska passa in i vår bild om hur vår framtid ska se ut, pusselbitar som ska hjälpa oss att växa och förverkliga våra drömmar.

Så är det också med våra karaktärer när vi skriver böcker. Varje karaktär har, precis som vi själva, en bild av en önskvärd framtid, en bild full av drömmar och förhoppningar, behov och förväntningar som ska tillfredsställas. Alla karaktärer har också en anledning till varför de säger det de säger och gör det de gör. Förväntningarna kanske inte är så uttalade, men de finns där likafullt och när förhoppningarna inte blir tillfredsställda kan karaktärerna göra eller säga konstiga saker och ingen fattar någonting.

Abraham Mazlows behovspyramid med de fem behoven har de flesta hört talas om. Den första nivån börjar med de primära behoven som att äta, dricka, ha sex och sista nivån är det som Mazlow kallar självförverkligande behov, att bli den man kan bli, testa sina vingar så att säga. Däremellan finns trygghet, sociala och egobehov. Om man tänker sig att det istället för nivåer är fem påsar med behov, hur ser påsarna ut och vad är det i dem? Alla påsar är ju inte lika stora och alla har olika stora påsar. Vilka påsar är viktiga för oss? Vilka påsar är mer viktiga än andra? Vad fyller vi påsarna med?

behov

Vi har trygghetsbehov. Ett viktigt behov. Vissa vill spara pengar så att de kan köpa en lägenhet, spara till pensionen, ha en buffert, ha ett jobb, en familj, vara frisk. Trygghetspåsarna är inte lika för alla, de är olika stora beroende på varifrån man kommer och också vilken ålder man har. Min mamma sa till mig: ”Louise, du måste skaffa dig en utbildning. Tänk om du inte blir gift!”   Tack för det, mamma.

Påsen med de sociala behoven är stor för många  av oss.   Vi vill ha vänner som stöder oss, vi vill umgås med likasinnade och ha kul tillsammans, vara med i föreningar, samarbeta.

Påsen med egobehov är kanske den största påsen. Egobehovet är ett känsligt och lätthotat behov.  I varje möte vill vi känna att vi duger och att vi behövs, vi vill känna oss säkra på oss själva, vi vill bli sedda och bekräftade, vill vara med i gänget. Egobehovet handlar om känslor och åsikter, vi vill visa vad vi kan, vår personlighet, kläder och frisyrer, vi vill skryta, se mig, här är jag.

Ibland går det hål i påsen, exempelvis när vi fått ett nej, när vi inte fått jobbet, fått nobben. Då måste vi täta hålet, påsen får inte bli tom, vi måste fylla på med något så att vi mår bra igen. Då tar vi till försvars- och hävdelsemekanismerna. Vi kanske köper något nytt, dricker några glas whisky, köper godis,  vi blir aggressiva och slår tillbaka, kör bil som en biltjuv, gapar på ungarna när vi kommer hem för att vi fått skäll av chefen, vi skyller ifrån oss och vill hämnas. Jobigga elever säger läraren när han känner att lektionen är misslyckad. Vi blir Allan – Allan Högtalare, Allan Varit Med Om Värre, Allan Besservisser.

Fundera: För varje karaktär, tänk efter vilka behov hon/han har. Vad har dina karaktärer med sig i bagaget? Vilka förväntningar har de? Vad händer när din karaktärs förväntningar inte uppfylls? Vilka beteeden kommer fram? Hur visar din karaktär det? Vad händer i mötet med andra? Om vi vet varför våra karaktärer blir ledsna, sårade eller rädda, vilka konsekvenser kan det få? Slåss hjälten för sin sak? Ljuger hon?  Stjäl hon? Hämnas hon? Tar hon till våld för att behålla det hon har uppnått? Hur långt kan hon gå för att inte förlora sin älskade? Vad händer om din karaktär lyckas? Eller inte lyckas? Hur visar hon det i sina relationer till andra karaktärer som också har behovspåsar men som ser helt annorlunda ut?  Vad gör din karaktär för att dölja sin rädsla, att inte avslöja den?

 

 

Kommentera