Ansiktet kan vara en förrädare

Show, don’t tell.

MIMIK och ANSIKTSUTTRYCK
I alla möten med en eller flera människor är ansiktet som en öppen informationskanal. Våra ansiktsuttryck är som en skylt som signalerar vad vi känner, hur vi mår, vad vi tycker. Och ansikte och ögon är det första vi tittar på när vi möter andra och det är i ansiktet vi ser hur andra reagerar på det vi säger och gör.

För det mesta kan vi hålla koll och styra våra uttryck men ibland kan känslan vara stark, den kan komma som en överraskning och då kan vi inte kontrollera ansiktet. Det är då vi tappar hakan, förlorar ansiktet, munnen faller ner, vi höjer på ögonbrynen, börjar svettas, rodnar, vi känner äckel, glädje, hån, lycka, ilska etc.

Äckel visas genom en förhöjd överläpp, rynkad näsa och sänkt panna. Ilska kan tolkas genom att ögonlocken smalnar och läpparna blir som ett streck, ögonbrynen formar ett V.

Det är inte bara ansiktet som ”pratar” – det gör huvudet också. Huvudet kan * böjas uppåt, överlägsenhet, vi sätter näsan i vädret, * böjas nedåt, underdånighet, * vridas mot någon, instämmande och * vridas bort från någon, oenighet

Man kan göra som Mark Lewengood till exempel. Han lutar huvudet lite åt sidan och ler samtidigt som han biter sig lite i läppen som för att visa att han är förlägen. Då blir vi genast mer vänligt instämda och sannolikheten för att han ska få medhåll i sitt budskap ökar.

ÖGON
Hur vi ser på andra är mycket starka signaler. Ögonkontakten är viktig. Den som undviker ögonkontakt kan verka vara besvärad eller ointresserad, eller en lögnare. En människa som tittar ofta och ibland låter blicken vila uppfattas som öppen och vänlig. Man tittar mindre på varandra om man är nedstämd och blyg, man tittar i taket eller i golvet. Om blicken är kort uppfattas den som fladdrande och är blicken lång och stirrande kan den uppfattas som provokativ, aggressiv eller till och med fientlig. Vill du mucka gräl, va?  Storögda människor ser ofta ut att vara pigga och oskyldiga. En lång blick med sänkta ögonlock kan tyda på sexuellt intresse. Människor med tunga ögonlock ser trötta och oinspirerade ut, till och med kyliga. Ögonlocken kan visa på vakenhet, uppmärksamhet, en flirt via en blinkning.

En sak som är svår att se är pupillerna. När man ser på något som man tycker om, en person eller en sak, vidgas pupillerna. Ett känt exempel är att pokerspelare gärna bär solglasögon eftersom de inte vill avslöja om de har bra kort på hand.

Vidare kan ögonen exempelvis upplevas som stirrande, undvikande, ha för lång respektive för kort kontakt. Att flacka med ögonen kan innebära att man visar obehag eller oärlighet och överdrivet blinkande kan vara ett tecken på nervositet.

Ögonbrynen förstärker oftast andra ansiktsuttryck, kan visa på bekymmer, förvåning, spänning, oro och irritation.

LÄPPAR
Läpparna är en intressant kroppsdel. Fylliga läppar ger ett mer sensuellt och mjukare intryck. Tunna läppar kan upplevas som allvarliga och kyliga. Man kan le löftesrikt, fånigt, nervöst, snett. Att slicka sig om läpparna är en sexuell signal. Sorg kan läsas i ett ansikte med skälvande läppar. Man kan puta med munnen för att se barnslig, naiv och oskuldsfull ut, eller för att se sur ut.

Leendet är en kraftfull signal. När du ler samtidigt som du lyssnar säger du: Jag tycker om att vara med dig. Du är spännande.

Munnen kan visa aggression, vänlighet, allvarlighet, kylighet, bestämdhet, självsäkerhet, hånfullhet, trots, nervositet och förväntan.

Den starkaste signalen som vi kan åstadkomma med läppar och mun (förutom leendet) är kyssen. Den existerar över hela världen och har lika många betydelser som det finns människor. En vinnare kysser prispokalen, mammor kysser bort det som gör ont när deras barn skadat sig, i vissa kulturer kysser man händerna för att visa underkastelse.
En kyss kan vara ett sätt att hälsa, en kärleksförklaring. Vid Medelhavet och även på andra ställen på vår jord är det en vanlig gest att kyssas på kind när man hälsar på någon. Ibland kysser man till och med helt främmande människor. Där är det en vanligare hälsning än vår lite kyligare handskakning. En kindkyss skall dock inte nudda själva kinden med läpparna utan det får bli en luftpuss.

 

 

Kommentera