Hör och häpna! Läs och häpna!

Det är aldrig för sent att skaffa sig ett nytt yrke även om man som jag passerat den övre pensionsåldersgränsen.  Jag ska bli lektör! Just nu går jag Sveriges första lektörsutbildning, ett yrke som ligger i ”tiden”.  Vi som går den, tolv stycken, blir klara i höst.

Och det är kul! Passar mig tycker jag. Jag har ibland undrat vad jag ska göra med all min erfarenhet, allt det jag kan – alla kurser, alla föreläsningar, allt jag skrivit och läst. Det måste ju komma till användning på något sätt. Och jag tycker jag har en god grund att stå på nu när jag skaffar mig detta nya yrke.

Marknaden är stor säger vår lärare Ann Ljungberg som också är den som startat utbildningen. Skrivarhjälp i olika former behövs. Ungefär var tredje svensk skulle vilja skriva en bok. Men cirka 80 % av dem kommer aldrig igång och många av dem som kommer igång blir aldrig färdiga.  Och det är då som presumtiva författare kan få hjälp av oss lektörer.

Vad gör då en lektör?
En lektör läser en författares manus och ger sedan respons på vad som fungerar bra och ger förslag på hur det som fungerar mindre bra kan bli bättre.

Och varför ska man anlita en lektör?
Att skriva en bok är ett ensamjobb. Man sitter på sin bak och skriver och ibland tappar man inspiration och fokus och det är svårt att se vad som inte fungerar i det man själv skrivit. Då kan det vara en god idé att låna andras ögon, en god väns ögon kanske eller ännu hellre en lektörs objektiva ögon som tittar på dramaturgi, personskildringar, tempus, trovärdighet och luckor bland annat.

Objektiva ögon skriver jag därför att en lektör är en författares bästa vän, vill alltid hjälpa till att ett manus ska bli bättre.

Jag passar på att slå ett slag för konferensen Skriv 2016! 22-23 oktober. Om du vill ha din text lektörsläst finns vi blivande lektörer där att läsa ditt första kapitel kostnadsfritt. Skicka in en text på max 1 500 ord senast två veckor innan konferensen börjar. Adressen är: https://skriv2016.se/2016

Om du inte har möjlighet att göra det, konferensen äger rum i Nacka, men ändå är nyfiken på vad en lektör kan göra, erbjuder jag att lektörsläsa ditt första kapitel gratis. Skicka en text på max 1 500 ord, dubbelt radavstånd  (bontalouise@gmail.com), så går jag igenom texten och skriver ett utlåtande på en A4-sida.  Men jag tar bara emot max fem uppdrag. Så first come, first served.

 

En kommentar

  1. Det förslaget hoppar jag på och sänder in ett första kapitel!

Kommentera