Bokslut 2018

Så här på juldagsmorgon har jag gjort en ordentlig skriftlig genomgång av 2018.

Julafton blev för mig en lugn och fin dag egentligen. Jag hade ingen känsla av att det var jul – inga speciella juldekorationer, ingen speciell julmat. Jag bara kurade. Efter att ha varit sjuk med hosta, feber och snorig nos i närmare tre veckor orkade jag inte bry mig. Jag såg allas vackra julhälsningar och goda maträtter och trevliga tillställningar men jag mådde rätt bra ändå. Jag avslutade en manus- och synopsisanalys, tände ljus och pratade med sönerna och fick en bok av grannen med titeln Jag tackar dig för livet.

Och jag har funderat. Över mitt spretiga 2018, som speglar att jag är en spretig person – många idéer med många påbörjade projekt. Jo då, jag får mycket gjort, men skulle jag kunna göra mer, och samtidigt få mer tid över?

Jag kunde lista rätt många saker som jag gjort och var riktigt riktigt nöjd med – det var inte så svårt. Jag kunde också skriva varför jag var nöjd.

Jag listade saker som jag påbörjat, som jag hade tänkt göra och som jag var missnöjd över att de inte blivit gjorda och det var inte så svårt. När jag sedan skulle tänka efter och rannsaka mig själv varför blev det väldigt pinsamt och avslöjande! Bortslöseri med dyrbar tid på att hålla koll på grupper på sociala medier och spel framför allt, att inte låta rumpan sitta kvar länge nog på stolen till exempel.

Så om jag nu backar tillbaka ett år – finns det något jag skulle ha gjort annorlunda om jag hade möjlighet att göra det igen? Ja, absolut. Det är tre saker som jag påbörjade förra året, men idéerna och lösa anteckningar och synopsis har legat och skvalpat i många år. Jag måste ta en grej och avsluta den innan jag fortsätter med nästa … eller

1 En e-bok, en enklare skrivhandbok för skribenter. Boken om den viktiga bokstaven K kallar jag den.  Viktiga saker som jag sparat i mappar genom alla undervisningsår och alla börjar de på bokstaven K. När jag började med den tänkte jag att jag skulle ge ut den våren 2019.

2 Ännu en e-bok, men en ”nygammal” bok som jag skrivit tidigare och använt som kurslitteratur men som jag nu dammat av och fyllt på med nytt.  Kanske det skulle kunna bli en distanskurs också tänkte jag också. Det är en bok  om Storytelling och retorik i berättandet.

3 Och så den sista, en riktig höjdare som jag knappt vågat tänka på och inte heller vågat knysta om men ”here goes”: En trilogi om min by Lillarmsjö, Morden i Lillarmsjö. Den första delen tänkte jag ge ut till hösten 2019, sedan en bok varje år.

Och nu kära vänner: Vad tycker ni jag ska satsa på? Ja, jag vet att jag måste välja själv, men det vore kul att höra vad ni tycker skulle vara intressant att läsa.  Något måste det bli, jag vill inte slösa bort ännu ett år, om det nu är bortslösat … men jag längtar efter känslan man får när man slitit med något och så blir det klart. Jag ser bilden framför mig där jag nästa år håller min bok i handen – vad står det på den?

Kom med tips!

Kommentera