Din inre fiende

Stanna upp och reflektera över vem din inre fiende kan vara.

Anita och jag lyssnade till ett samtal mellan två kvinnor på planet till Barcelona. Vi var på väg till Sitges för att planera kursen Skriv ditt liv för Kvinnoresan. Det passade bra att tjyvlyssna på deras samtal. Den ena kvinnan var så besviken på sig själv för att hon inte lyckats klara av sin examen, den andra för att hon var osams med sin mamma sedan lång tid. Deras teorier om varför de inte lyckats och vad de borde ha gjort annorlunda var ganska förvånande. Varför var de så hårda mot sig själva?

Ibland tror vi faktiskt att vi förbättrar bilden av oss själva genom att vara hårda mot oss själva och tala om hur dumma vi har varit. Men det är tvärtom. Genom att slå ner på oss själva skapar vi en ond cirkel; vi mår ännu sämre och blir ännu hårdare mot oss själva.

Men vad är det då vi säger?

 • Jag kommer aldrig att klara det.
 • Det är för sent.
 • Jag är nöjd med det jag har.
 • Jag är för gammal.
 • Du vet ju hur jag är – jag kommer i alla fall att röra till det – det gör jag ju alltid.
 • Jag har så svårt att lära mig något nytt.
 • Jag är för tjock.
 • Hur ofta säger vi inte det?

Ett afrikanskt ordspråk säger: Om jag inte har någon inre fiende, kan den yttre fienden inte skada mig.

Och vem kan din inre fiende tänkas vara?

Så istället …

 • Var tolerant mot dig själv.
 • Om du tycker att du fastnar, be om hjälp.
 • Det är bra att dela tankar med någon.
 • Skriv ner dina tankar.

Och tala positivt och vänligt med dig själv.

 

Kommentera