Var är skatten?

Bara några timmar kvar tills flygplanet lyfter från Arlanda med destination Barcelona och Sitges. En hel vecka med Content Boot Camp. Här ska jag nu knådas och lära mig att bättre kunna marknadsföra mitt kunnande, mitt skrivande och mina kurser.  Mitt spretiga utbud ska hamna i tratten och mejslas ned till något mer hanterbart. Min kollega och tillika kusin Anita Rudolfsson är med och vi ska bland annat jobba igenom och förbättra vår gemensamma kurs ”Skriv ditt liv”.

I församlingsbladet för Rasbo pastorat hittade jag en intressant betraktelse eller vad man ska kalla det som säger en hel del om hur och var man hittar idéer till sitt skrivande.   Man behöver inte färdas så långt som mannen i historien nedan.  Man kan börja med sin egen historia, sina erfarenheter, minnen, jobb etc. Vill man gå djupare finns arkiv och andra källor att leta i, att gräva där man står helt enkelt. Grävandet kan uppfattas negativt och associeras till grävande journalistik men grävandet ligger också till grund för berättandet, sammanhangen och förståelsen och insikten om hur jag blivit mig. Det man hittar kan säkert göra en förbannad och ledsen men samtidigt ge en styrka och till och med eufori.

Den judiske rabbinen Eisik, son till rabbi Jekel i Krakau i Polen drömde en natt att han reste till Prag.  Under den bro som leder till det kungliga slottet fick han i drömmen se en skatt ligga begravd.  Och ville Eisik hitta den var han tvungen att bege sig till bron och gräva fram den. Sagt och gjort, han färdades länge och kom till sist fram till bron. Vakterna som stod där undrade vad han gjorde och när han berättade om sin dröm brast de alla i skratt.  Arma människa! Komma hit och leta efter en skatt på grund av en dröm? Om jag hade trott på alla mina drömmar, sa vakten, så skulle jag fara till Prag och leta upp varenda en som hette Eisik och var son till en man vid namn Jekel och gräva fram skatten som ligger under spisen i hans hus.

Eisik bugade sig, återvände det fortaste han kunde hem till Krakau och började gräva under spisen. Och si, under spisen fann han skatten!

Man kan fråga sig varför Eisik var tvungen att vandra hela vägen till Prag, för att när han väl var där få reda på att skatten fanns hemma i hans eget hus. Men vilken tur ändå att han gjorde det.

Gräv där du står, säger vi som skriver om våra liv. Det är bra att utgå från material man redan har tillgång till, fotografier, brev, betyg, med mera.  Och det gäller alla som skriver egentligen, skriv om det som du kan och har.

 

 

Kommentera