Vad finns i verktygslådan?

I söndags var jag bjuden på virtuell releasefest. Antologin Mer än bara ord släpptes och Ariton Förlag hade anordnat en fest för alla författare som bidragit med texter. Och jag var medbjuden som stolt korrläsare.

Jag kom att tänka på ett program som jag sett på tv flera år tidigare, Mary Portas – Queen of shops. Hon hjälpte en butiksinnehavare, Amanda, att rensa bort alla tråkiga och säckiga kläder och såg till att butiken fylldes med läckra kläder som passade kvinnor i alla storlekar. Det blev succé. I slutet av programmet sa Amanda: ”Jag har lärt mig att lyssna på kvinnornas problem och försöker hitta lösningar för att få dem att må bra. Och jag ler.”

Ja, ska man ligga på topp krävs ett nytt sätt att tänka och agera. Det är många företag, organisationer, kommuner och föreningar som vill bli bäst och man arbetar med balanserat styrkort, smarta mål, nyckeltal, kundorientering, kunden i fokus, kvalitetssystem hur man ska lyckas.  Och man går på seminarier och tar fram fina strategier. Verktygen är många.

Men i verktygslådan finns verktyg som är så enkla att man lätt glömmer bort dem. Alla kan och borde använda dem. Det ena verktyget är att lyssna, att verkligen lyssna. Min gamla samojed Zeus tyckte mycket om torkade grisöron. När jag viskade ”öra” lade han huvudet på sned och lystrade. Och det är väl så vi ska göra också? Lägga huvudet på sned och lyssna? Men vi har inte tid. Eller också är det för jobbigt eftersom man måste anstränga sig. De flesta av oss har fullt upp med att tänka ut vad vi själva ska säga när den andre talar. De facto så lyssnar vi inte alls. Vi är som en boxare som väntar på att den andre ska sänka garden så att vi kan få in en verbal höger och ta över.

Ett tips är att ta inte avbryta.  Att vänta. Att fortsätta lyssna när den andra drar efter andan för att fortsätta. Då visar du den andra personen att du verkligen bryr dig om vad han eller hon säger och inte bara hoppar in med dina egna kommentarer vid första bästa tillfälle. Att avbryta någon och att inte lyssna är som att ge personen ett slag i ansiktet.

En annan anledning till att lyssnandet är ett sådant kraftfullt verktyg är att det skapar förtroende. Ju mer du lyssnar, desto mer förtroende får personen för dig. Det är en bra metod oavsett om du pratar med en vän, din partner, dina barn eller en kund.

Det andra verktyget är leendet. Det är ett verktyg som ibland glöms bort. När jag är stressad och har fullt upp blir jag fokuserad och det är lätt att glömma bort att ha kul och le.  Jag behöver påminna mig själv om att lyfta blicken och se på världen runt omkring mig.  Då ler världen tillbaka. Jag fick tipset på en försäljningskurs att när man pratar med en kund ska man le, det hörs på rösten och samtalet går smidigare och blir bättre. Det är som om leendet går in genom telefonen och vidare in i den andres öra.

När gav du grannen, kollegan, din partner ett leende senast, så där utan någon anledning alls?

 

Kommentera