Lektörspodden

I vår grupp Yrkesutbildning för lektörer har Ann Ljungberg startat en lektörspodd. Första avsnittet kan höras den 1 december. Samma datum som första luckan i vår julkalender öppnas. Mer info om den lite senare.

Först ut i lektörspodden var Catrine Tollström och jag. Ämnet var ”Varför är det viktigt att anlita en lektör? Fiffigt ämne tycker jag, och viktigt. Eftersom Catrine och jag är både författare och lektörer diskuterades varför det är viktigt med en lektör och om det inte räcker med en testläsare? Det råder viss förvirring varför man ska anlita en lektör och dyrt är det också tycker många.

Lektören är en författares bästa vän har vi fått lära oss. Som lektör ger man en övergripande bild av manuset och skriver ett utlåtande på sju till tio sidor. Vi är kritiker kan man kanske säga, men snälla kritiker. Vi stryker inte medhårs; vi kan komma med brasklappar men viktigt att veta är att vi kommer med konstruktiv feed back, vi påtalar styrkor och svagheter, vi tittar på trovärdigheten, hur karaktärerna beskrivs, dialogerna, miljön, om den röda tråden håller, strukturen, spänningskurvan för att bara nämna några saker. Oavsett om du skickar in ditt manus till ett förlag eller tänker ge ut din bok själv är det ett faktum att en lektörsläsning lyfter kvaliteten på ditt manus. Du ökar dina chanser till utgivning och chansen är större att du blir läst och får en bättre recension.

Många tycker det är dyrt och väljer hellre en testläsare, en god vän som läser texten och som kan säga om manuset är bra, eller om något stycke är mindre bra. Men en testläsare, om hon/han inte är supervan, kan inte gå lika djupt.

Se en lektörsläsning som en utveckling av ditt författarskap. Du får konkreta förslag som gör att du utvecklas. En lektörsläsning är värd varje krona. Och det kan det väl vara värt om man vill satsa på sin författardröm?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera