Även fast … språknörden undrar …

Jag såg en text under en bild för några dagar sedan och jag kunde inte låta bli att fotografera den med min mobilkamera. Tyvärr fick jag inte med hela meningen men egentligen räcker det med början av den.

Meningen börjar så här. ”Även fast tekniken och motorer är så sofistikerade nu för tiden att det … ”

Det är det här med även fast som jag funderar över. Finns det uttrycket egentligen?  Är det språkligt korrekt att använda frasen även fast? Många använder det.

Hittar exempel på Språket från 2009. ”Regimerna måste bestraffas även fast de är ekonomiskt fördelaktiga” och ”… även fast  hennes ledning tycker …”

Även fast är ett uttryck som vunnit terräng och  börjar tränga ut  även om. Även fast jag skulle bli bjuden, så kommer jag att tacka nej. En hypotetisk inbjudan, mot all förmodan alltså.

Det verkar också som om  även fast har en användning som liknar trots att  och fastän.  Även fast de flesta har tackat nej till festen, så tänker jag gå ändå. En verklig inbjudan.

Även fast används som trots att och fastän och det ser ut som att det kommer fortsätta vara så. Men det är inte standardspråk … än. Än så länge är det ”talspråkligt”.

Kommentera