Snippa och snopp

Med anledning av att jag läste på FB om en herre som undrade vad män kallar sina snoppar har jag ur mina gömmor plockat fram en kort intervju av Karin Milles, språkforskare och författare till Kung Karl och kärleksgrottan som handlar om svenska könsord. Mannen på FB säger att alla män har ett namn på sin ”pille”. Själv kallar han sin för Banditen.

Varför en bok om namnen på könsorganen
–?Det började med att jag intresserade mig för ordet snippa. När jag gjorde undersökningen fick jag, som bonus, tag på en massa synonymer för kön och tänkte att jag måste titta lite närmare på dem. Det finns många synonymer som säger något om hur vi ser på sexualitet, kön, manlighet och kvinnlighet.

Varför finns det så många namn?
–?Framför allt för att kön är tabu. När man inte kan prata fritt om något uppstår det många synonymer, att dö blir till exempel ”att kila runt hörnet”. Jag tror också att det finns en lekfullhet. Vi tycker om att prata om sex och då blir det många metaforer och om-skrivningar. Det är inte unikt för svenskan, många språk har en sådan ordskatt. Det finns ett oändligt antal ord och det kommer hela tiden fler.

Hur speglar orden den manliga och kvinnliga sexualiteten?
–?Man kan se en ganska traditionell uppfattning om manlig sexualitet som mäktig, aktiv och svår att kontrollera till exempel genom metaforer som den mäktige, Kung Karl, Terminator, den väldige och chefen. Men den manliga sexualiteten kan också vara potentiellt farlig i metaforer som batongen, spjutet och pistolen. Den kvinnliga sexualiteten blir snarast passiv och till för någon annans njutning. Man brukar likna den vid platser i naturen som ängen, våtmarken och kärleksgrottan. Det är vackra platser som vi kan njuta av, men som inte gör något själva.

–?Många namn är traditionella, men jag kan också se namn som säger att det är sinnligt, kul och härligt och har med begär att göra.

Du har hittat 203 kvinnliga och 223 manliga. Vad finns för olika teman?
–?Ett starkt tema är att kön har personnamn som Fiffi och Petter-Niklas. En person som heter Göran har kanske en Lill-Göran. En annan stark trend är att likna det vid mat eller att det till formen liknar mat. Andra teman handlar om växter, prylar, blommor, buskar och djur.

Var har du hittat orden?
–?Jag har frågat folk och bett dem lista vad de kallar könen. Jag har också sökt och hittat en del på nätet.

Har storleken någon betydelse?
–?Framför allt när det gäller pojkar­nas kön, där det finns en pendling mellan det lilla som daggmasken och pippifågeln och det stora som den väldige och Kung Karl. Storleken ver­kar inte vara relevant vad gäller kvinnor.

Ordet snippa lanserades av RFSU i början av 2000-talet och gjorde snabb karriär. Varför lyckades lanseringen?
–?Jag tror att många tycker att det är ett intuitivt bra ord som man förstår vad det betyder.

Var kommer ordet ifrån?
–?Många tror att ordet är nytt, men jag har hittat att det användes i Skåne redan på 1800-talet om gris- och ko­vaginor.

 

Kommentera