Var hittar man en entreprenör?

Jag läste idag på FB (var annars?) en intressant artikel ur en tidning där författarinnan irriterade sig över att, som hon skriver, vi bokstavsmuppar framställs som svagbegåvade puckon. Sluta svartmåla oss, skriver hon. Ska det vara så svårt att se att det finns positiva saker med ADHD?

Detta påminner mig om en ung kvinna jag träffade för ett par år sedan.  Hon pratade och pratade om sig och sitt och familjen och på en liten stund hade jag fått reda på väldigt mycket. En av de saker hon berättade ganska omgående var att hon hade ADHD.  Det var därför som jag nästan inte fått en syl i vädret minns jag att jag tänkte.

Mot slutet av mötet frågade hon: Vilken bokstavskombination har du?

Va’ då? Jag fattade ingenting. Skulle jag…? Hur kunde hon tro nå’t sån’t? Svarade nå’t om att jag hade mycket att prata om, hade provat på mycket och gjort många olika saker. Ja, just det.

Ett par dagar senare läste jag om något som kallas entreprenörs-ADHD. Jag trodde att det var ett skämt men när jag läste mer om det började jag faktiskt undra.

ADHD är en bokstavsdiagnos och den som har ADHD kännetecknas av hyperaktivitet, som kan synas i form av rastlöshet och svårigheter att koncentrera sig och fokusera på något man inte är intresserad av under en längre period, helt enkelt att slutföra saker.

Jag har alltid sagt att jag är idérik, en typ som kan starta upp projekt, se möjligheter. Ibland håller jag dock inte hela vägen fram. Många BRA projekt har jag startat men en del av dem har blivit liggande, oavslutade och tärt och tjyvat energi.  Och jag har ibland blivit frustrerad och sur över menande blickar från andra för att de inte kunnat se möjligheterna och det positiva i alla mina idéer och projekt.

Jaha, men vad var det då jag läste? Den artikeln handlade om undersökningar som visar att de främsta entreprenörerna har ADHD! Personer med den bokstavskombinationen tänker annorlunda, där finns en kreativitet som gör att de ser möjligheter och nya innovativa lösningar.  Man har ett annorlunda sätt att ta sig fram i tillvaron.

Jäklar i min lilla låda! Det var intressant!

Måste ju gälla för författare också … eller …?

Men det stod också att det går att bota. Bota och bota? Måste det botas?

 

 

Kommentera